Lucian Croitoru: Romania merita un acord de tip 'flexible credit line' cu FMI

Data publicarii: 23-11-2012 | Finante-Banci

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, considera ca Romania ar 'merita' un acord de tip 'flexible credit line' cu Fondul Monetar International, pentru ca a facut progrese in programul convenit cu Fondul.

'Cred ca si urmatorul acord va fi de tip precautionary (preventiv, fara accesarea imprumutului n.r.). Sper sa fie precautionary. Romania a facut suficiente progrese de cand am incheiat acordul in 2009 si am merita chiar un acord de tip flexible credit line. Aceasta ar face bine imaginii Romaniei', a spus Croitoru, intrebat despre rezultatul discutiilor recente, purtate de autoritatile romane cu FMI. 

Oficialul BNR considera ca pentru Romania ar fi bun in acest moment orice tip de acord, pentru imaginea externa a tarii. 

'Orice acord am incheia va fi bun. Ce ar aduce prestigiu Romaniei ar fi daca am avea unul de tipul flexible credit line. Diferenta dintre un astfel de acord si cel actual, precautionary, este ca nu sunt atatea conditionalitati. E tot un acord prudential sau preventiv, dar fara conditionalitati. De un acord de tip stand-by nu avem nevoie pentru ca nu avem o problema cu balanta de plati', a aratat Lucian Croitoru, care a participat la seminarul EU-COFILE, organizat, la Sinaia, de Alpha Bank, Banca Nationala si Asociatia Romana a Bancilor. 

O echipa a Fondului, condusa de seful misiunii pentru Romania, Erik de Vrijer, s-a aflat la Bucuresti, in perioada 6 - 14 noiembrie, pentru discutii cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si reformele structurale. 

Reprezentantul rezident pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a precizat, la acea data, ca in perspectiva alegerilor parlamentare de pe 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a Acordului Stand by cu Romania va fi amanata, pana dupa instalarea noului Guvern. 

Boardul FMI a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania, in urma careia a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari). 

In urma disponibilizarii noii transe din acordul de supraveghere preventiva incheiat cu FMI, resursele la dispozitia Romaniei se ridica la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro si 4,1 miliarde dolari). Valoarea totala a acordului este de 3,6 miliarde de euro. 

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: